Netwerk


Het Oncologie Netwerk Zutphen is een samenwerkingsverband van de volgende zorgverleners:

Diëtist

Tijdens de behandeling van kanker kunnen er veel problemen ontstaan met eten en drinken. Het kan zijn dat u last heeft van smaakverandering, het eten staat u tegen, u heeft moeite met kauwen of slikken, u heeft moeite om op uw gewicht te blijven of u valt zelfs ongewenst af. Het is voor een optimaal herstel van belang om dagelijks al uw voedingsstoffen binnen te krijgen en in een goede voedingstoestand te blijven. Ook draagt een goede voedingsinname bij aan vermindering van de bijwerkingen tijdens de behandeling.

Na uw behandeling pakt u de draad van het leven weer op en wilt u weer (meer) bewegen en sporten. Voor het behoud en versterken van de spiermassa is een goede voedingstoestand en gewicht van essentieel belang.

De oncologisch diëtist helpt u in bovengenoemde situaties met persoonlijke adviezen en tips om uw voedingsproblemen op te lossen of te verminderen. Indien dit niet lukt met normale voeding, kan de diëtist voor u de voor u geschikte medische voeding aanvragen. Alles om uw voedingstoestand zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Lianne Gasseling, diëtist oncologie Sensire

       

l.gasseling@sensire.nl     06-22006757                       www.sensiredietisten.nl

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL

Terug naar overzicht netwerk 

Ergotherapie

Ten gevolge van een oncologisch ziektebeeld kunt u beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Dit kan komen door bijvoorbeeld problemen in het bewegen, pijnklachten of door vermoeidheid. De ergotherapeut kan dan met u meedenken over praktische oplossingen en alternatieven bij problemen in het dagelijks leven. Er wordt daarbij uitgegaan van uw mogelijkheden en die van uw omgeving. De ergotherapeut start met het bespreken van uw problemen, wat voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn. Voorbeelden uit de praktijk zijn:

  • Adviezen geven over de meest comfortabele houding bij liggen, zitten en staan.
  • Informatie geven over uw energieverdeling en samen bekijken hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door een andere verdeling van activiteiten over de dag, zodat er een betere balans komt tussen inspanning en ontspanning.
  • Activiteiten anders leren uitvoeren met een aanpassing. Bijvoorbeeld een trippel werkstoel leren gebruiken bij het koken, of een douchestoel gebruiken zodat u veiliger of met minder energieverbruik kunt douchen.
  • Uw naaste adviseren over manieren om u te helpen bij activiteiten. Bijvoorbeeld bij het in en uit bed stappen.

Adinda van Sommeren, ergotherapeut Sensire

        

a.vansommeren@sensire.nl      06-12960003              www.sensire.nl/diensten/ergotherapie-thuis

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL

Terug naar overzicht netwerk

Fysiotherapie

Na de behandelingen voor kanker uw leven weer oppakken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In uw dagelijkse leven, uw werk en bij het uitoefenen van hobbies en sport ondervindt u belemmeringen. U bent bijvoorbeeld vaak nog lang moe en lusteloos. U moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De fysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen.

De oncologiefysiotherapeut vormt een zo volledig mogelijk beeld van uw wensen en uw klachten, door u vragen te stellen en u te onderzoeken. De bevindingen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, huidveranderingen, contracturen, verminderde bewegelijkheid, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. U doet tijdens een behandeling oefeningen in de praktijk en u oefent thuis. Mogelijk traint u ook in onze trainingszaal met een trainingsschema op maat. De aanpak hangt af van uw situatie en mogelijkheden. De fysiotherapeut kan u naar werk- en sporthervatting begeleiden in de zogenaamde CARE groep.

Dianne Warffemius                  Arcus Fysiotherapie

             
diannewarffemius@arcusfysiotherapie.nl      0575-517677         arcusfysiotherapie.nl

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL, NVFL en Onconet.

Terug naar overzicht netwerk

Huidtherapie

Er kunnen verschillende (huid)klachten optreden tijdens of na de oncologische behandelingen, als huid- en oedeemtherapeut zijn wij gespecialiseerd in het verminderen of verhelpen van deze klachten. Zo kan er een vochtophoping (oedeem) ontstaan door bestraling of een operatieve ingreep waarbij lymfevaten en lymfeklieren worden beschadigd of (gedeeltelijk) verwijderd.

Tijdens de behandeling maken wij gebruik van (zelf)massagetechnieken, endermologie, compressietherapie, tape en oefeningen. Na een operatieve ingreep ontstaan er littekens, soms kunnen deze klachten geven waardoor er een bewegingsbeperking of een strak gevoel ontstaat. Afhankelijk van de oncologische behandeling kunnen wij  gebruik maken van (zelf)massage, endermologie, compressietherapie, siliconen, tape of microneedlingtherapie.

Inge Teunissen, Dermedicare

         
info@dermedicare.nl     06-48544723                                          www.dermedicare.nl

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL

Terug naar overzicht netwerk

Psychosociale therapie

De diagnose kanker zet uw leven op zijn kop. Het raakt in de kern van het bestaan. Leven, lichaam en toekomst zien er anders uit dan verwacht of gehoopt.

Opnieuw de koers vinden en de kracht ontwikkelen om verder te gaan is geen gemakkelijke opgave. Als psychosociaal therapeut ga ik professioneel naast u staan om rust, richting en reisgezelschap te bieden.

De therapie is er op gericht om zelf de regie te nemen over uw leven. Om te ontdekken wat u kunt en wilt. Zodat u zelf stappen kunt gaan zetten die een positieve wending geven aan uw leven en gezondheid.

       

info@riemymulder.nl     tel. 06-3412397                    www.riemymulder.nl

Registaties: Verwijsgids kanker IKNL en NVPO.

Registraties:

Terug naar overzicht netwerk

Gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg

Als gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg richten wij ons op zorgvragers in de curatieve en palliatieve fase. Wij richten ons vooral op de unieke mens met zijn ziekte / aandoening / beperking. Uitgangspunt hierin zijn de behoeften en wensen van de zorgvragers en zijn/haar naasten. Onze zorgverlening is erop gericht dat de zorgvrager zijn eigen regie behoudt, waarbij de kwaliteit van leven en sterven wordt geoptimaliseerd. Dit willen bereiken door vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van lichamelijke, psychische, sociale en existentiële aard.

      

Leonie Semmekrot  tel. 06-30997611     l.semmekrot@sensire.nl

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL en V&VN.

      

Linda Harink    tel. 06-30984914    l.harink@sensire.nl

Registraties: Verwijsgids kanker IKNL en V&VN.